**5 C** 

rga

M

M

4

M

9

**Togeth** 

## All Panels, Workshops, and Luncheon Speeches

8:30 AM - 6:00 PM CUNY Graduate Center, Concourse Level

365 Fifth Avenue, New York, NY 10016

(Entrance on Fifth Avenue between 34th and 35th Streets)

#### **Breakfast**

8:15 - 9:00 AM Concourse Lobby 45 minutes

#### Welcome

9:00 - 9:30 AM Proshansky Auditorium 30 minutes

Jennifer J. Raab, President, Hunter College, City University of New York
Pamela Silverblatt, Vice Chancellor, Labor Relations, City University of New York
Barbara Bowen, President, Professional Staff Congress, City University of New York
Sandi Cooper, Chair, University Faculty Senate, City University of New York

Richard Boris, Executive Director, National Center

#### **Opening Conversation**

9:30 - 10:15 AM Proshansky Auditorium 45 minutes

Robert C. Holub, Chancellor, University of Massachusetts, Amherst Gary Rhoades, General Secretary, American Association of University Professors

(joint address)
Commentary: Jeff Selingo, editor, The Chronicle of Higher Education

Moderator: Susan Pearson, Associate Chancellor, University of Massachusetts, Amherst

#### **Open Microphone**

10:15 - 10:45 AM Proshansky Auditorium 30 minutes

#### **Break**

10:45 - 11:00 AM 15 minutes

#### **Concurrent Sessions**

11:00 AM - 12:30 PM

1 hour 30 minutes

1 hour 30 minutes

1 hour 30 minutes

1 hour 30 minutes

# **Asserting Public Higher Education's Voice in the State** and National Agendas

Moderator: Jeff Cross, Associate Vice President, Academic Affairs, Eastern Illinois University

Susan Meisenhelder, former President, California Faculty Association/AAUP/CTA/NEA/SEIU
Eileen Landy, Statewide Secretary, United University Professions, State University of New York
Ellen Schuler-Mauk, President, Suffolk County Community College Faculty Association/NYSUT/AFT/NEA

#### **Public Education/Private Funding**

#### 

Steve Katsinas, Director, Education Policy Center, University of Alabama

Angelo Armenti, President, California University of Pennsylvania

Rod Henry, Past President, Inter Faculty Organization, Minnesota State Universities

Susan Pearson, Associate Chancellor, University of Massachusetts, Amherst

Moderator: Gail Brooks, Vice Chancellor, Human Resources, California State University System

# Panel of Legislators and Political Consultants. Conversation: What is the Real Common Good of Public Higher Education?

# 11:00 AM - 12:30 PM Room 202 Pichard Crucola Permanentative Permanentatives

Richard Grucela, Representative, Pennsylvania House of Representatives

Joel Packer, Consultant, The Raben Group

Eric Kelderman, State Politics, The Chronicle of Higher Education

Moderator: Loo Wolch, Chair Board of Trustees, Fastern Illinois University

Moderator: Leo Welch, Chair, Board of Trustees, Eastern Illinois University

# Working Together through Collective Bargaining: What True Collaboration Can Achieve

#### 11:00 AM - 12:30 PM Room 203

Jim Castagnera, Associate Provost and Associate Counsel for Academic Affairs, Rider University Jeffrey Halpern, Contract Administrator and Chief Grievance Officer, AAUP, Rider University

# **Workshop: How to Analyze University Budgets**

Howard Bunsis, AAUP, Eastern Michigan University

# Workshop: Negotiations 101: Preparing for Productive Negotiations in Good Times and Bad\*

#### 11:00 AM - 12:30 PM Room 205

Carl Levine, Esq., Levy Ratner, P.C.

Scott Sommer, Director, New York Sub-Regional Director UAW Region 9A, New York Holly Stern, General Counsel, New Jersey Institute of Technology

#### **Luncheon and Luncheon Speech**

12:30 - 2:00 PM 1 hour 30 minutes

#### **Food Service Begins**

12:30 - 12:50 PM Concourse Lobby 20 minutes

#### **Luncheon Greetings**

#### 12:50 - 1:05 PM Concourse Lobby 15 minutes

Timothy Lane, Managing Director, TIAA-CREF

Kelly Jones, Senior Vice President, Higher Education Practice Leader, Sibson Consulting, a Division of the Segal Company Jeff Selingo, editor, The Chronicle of Higher Education

# Journal of Collective Bargaining in the Academy: Announcement Volume II

# 1:05 - 1:15 PM Concourse Lobby 10 minutes

William Scheuerman, former President, United University Professions/NYSUT/AFT/NEA
Jeff Cross, Associate Vice President, Academic Affairs, Eastern Illinois University, co-editors

#### **Luncheon Presentation I**

#### 1:15 - 2:00 PM Proshansky Auditorium 45 minutes

Jamie Merisotis, President and CEO, Lumina Foundation

Dewayne Matthews, Vice President, Policy and Strategy, Lumina Foundation

Moderator: Larry Gold, Director, AFT Higher Education, American Federation of Teachers

## **Breakout Session Open Microphone**

2:00 - 2:30 PM Room 198 30 minutes

Jamie Merisotis, President and CEO, Lumina Foundation

Moderator: Larry Gold, Director, AFT Higher Education, American Federation of Teachers

**5** 

M

Barg

M

Together

## **Breakout Session Open Microphone**

2:00 - 2:30 PM 30 minutes **Room 201** 

Dewayne Matthews, Vice President, Policy and Strategy, Lumina Foundation Moderator: Richard Boris, Director, National Center

#### **Break**

15 minutes 2:30 - 2:45 PM

**Concurrent Sessions** 

1 hour 30 minutes 2:45 - 4:15 PM

## Dialoguing about Creative Tensions and Creative Solutions in Collective **Bargaining**

1 hour 30 minutes 2:45 - 4:15 PM **Room 201** 

James McCormick, Chancellor, Minnesota State Colleges and Universities

Greg Mulcahy, President, Minnesota State College Faculty/Education Minnesota/AFT/NEA

Pamela Silverblatt, Vice Chancellor, Labor Relations, City University of New York

Barbara Bowen, President, Professional Staff Congress, City University of New York

Moderator: Cynthia Schneider, Vice President, Administrative Professionals Association/MEA/NEA, Michigan State University

#### Higher Education's "Message"

1 hour 30 minutes 2:45 - 4:15 PM **Room 198** 

Scott Jaschik, Editor, Inside Higher Ed

Tom Milligan, Vice President, Public Relations, Colorado State University

Facilitator/Moderator: Jerry Posman, Vice President, Chief Operating Officer, York College, CUNY

## The New Common Good? Racing to the Top: The Matrix between K-12 and Higher Education

1 hour 30 minutes 2:45 - 4:15 PM **Room 202** 

John Cavanaugh, Chancellor, Pennsylvania State System of Higher Education

Eduardo Padrón, President, Miami Dade College

Mark Richard, President, United Faculty of Miami Dade College/FEA/AFT/NEA

Ellen Schrecker, Yeshiva University

Moderator: Tom Auxter, President, United Faculty of Florida/FEA/AFT/NEA

### Private Contractors/Consultants/Providers in the Higher Education Space

1 hour 30 minutes 2:45 - 4:15 PM **Room 203** 

Tom Kriger, Provost, National Labor College

George Mehaffy, Vice President, Academic Leadership and Change, American Association of State Colleges and Universities

Cathy Boudreau, NEA board member, Massachusetts, Vice President, National Council for Higher Education/NEA

Moderator: Jim Moran, Vice Chancellor for Academic and Student Affairs, Pennsylvania State System of Higher Education

### Workshop: Negotiating a First Contract\*

1 hour 30 minutes 2:45 - 4:15 PM **Room 204** 

Maria Osorio, Esq., Interim Director, Labor & Employee Relations, Pace University Eric Marshall, Labor Relations Specialist, New York State United Teachers/AFT/NEA

## Workshop: Workplace Dispute Resolution/Mediation

2:45 - 4:15 PM **Room 205** 1 hour 30 minutes

Rene Castro, Senior Director, Academic Employee Relations, California State University, Long Beach

**Break** 

15 minutes 4:15 - 4:30 PM

**Concurrent Sessions** 

1 hour 30 minutes 4:30 - 6:00 PM

Roundtable: "Creative Tensions" Responses and Question and Answer with Audience

1 hour 30 minutes 4:30 - 6:00 PM **Room 198** 

Bill Perry, President, Eastern Illinois University

Ellie Sullivan, President, University Professionals of Illinois/AFT

Gary Dent, Vice Chancellor, Human Resources and Labor Relations, Pennsylvania System of Higher Education

Elizabeth Russell, Campus Representative, Community College Administrators Association/MEA/NEA, Eastern Maine Community College

Moderator: Cynthia Schneider, Vice President, Administrative Professionals Association/MEA/NEA, Michigan State University

# **Graduate Employee Unionization in the Private Sector**

**Room 201** 1 hour 30 minutes 4:30 - 6:00 PM

Ed Brill, Esq., Proskauer Rose

Carl Levine, Esq., Levy Ratner, P.C.

Nick Velluzzi, International Representative, UAW

Jorge Cabrera, Vice President, UAW Local 2865/Graduate Students, University of California

Moderator: Mike Mauer, Esq., Director, Organizing and Services, AAUP

## Year in Higher Education (Annual Panel)

1 hour 30 minutes 4:30 - 6:00 PM **Room 202** 

Scott Jaschik, editor, Inside Higher Ed

Neil Bucklew, Professor and Past President, West Virginia University

Daniel Julius, Vice President, Academic Affairs, University of Alaska system, convener

**Workshop: Arbitration 101\*** 

1 hour 30 minutes 4:30 - 6:00 PM **Room 204** 

Joe Ambash, Esq., Greenberg Traurig Alan Shapiro, Esq., Sandulli Grace, P.C.

**Workshop: Classroom Issues at the Table** 

1 hour 30 minutes 4:30 - 6:00 PM **Room 205** 

Jessica Crofoot, Director, District A, California Community College Association/CTA/NEA

Reception

**Hospitality Suite Affinia Dumont Hotel** 6:30 - 8:00 PM

arg

M

0

M

Together

# All Panels, Workshops, and Luncheon Speeches

8:30 AM - 3:00 PM

**CUNY Graduate Center Concourse Level** 365 Fifth Avenue, New York, NY 10016

(Entrance on Fifth Avenue between 34th and 35th Streets)

#### **Breakfast**

**Concourse Lobby** 45 minutes 8:15 - 9:00 AM

#### **Concurrent Sessions**

1 hour 30 minutes **Breakout Room** 9:00 - 10:30 AM

#### **Contingent Faculty: Issues at the Table**

**Room 201** 9:00 - 10:30 AM

1 hour 30 minutes

Holly Lawrence, Secretary, Clerk, Massachusetts Society of Professors/Massachusetts Teachers Association/NEA, University of Massachusetts, Amherst

Brenda Appleton, Vice President, Vancouver Community College Faculty Association

Audrey Williams June, reporter, The Chronicle of Higher Education

Juliette Romano, President, UCE of Fashion Institute of Technology/NYSUT/AFT/NEA

Alan Trevithick, founding member, New Faculty Majority: National Coalition for Adjunct & Contingent Equity, Fordham University & Westchester C.C.

Manfred Philipp, former Chair, University Faculty Senate, CUNY

Moderator: Caryl Schiff-Greatorex, Director, Member Services, Connecticut State University/AAUP

### Distance Learning; Proprietaries: Impact on Higher Education?

#### 1 hour 30 minutes 9:00 - 10:30 AM **Room 198**

Gary Grossman, Associate Professor, President of the University Senate at Arizona State University

David S. Murphy, Chair, Department of Accounting, Lynchburg College

Carlene Blake, Dean of Institutional Development, Technical Career Institutes

Moderator: Mark Smith, Senior Policy Analyst, Office of Higher Education, NEA

Brent Cejda, College of Education and Human Sciences, University of Nebraska-Lincoln

TIAA-CREF Panel: Solving Today's Public Pension Crisis

#### 1 hour 30 minutes **Room 202** 9:00 - 10:30 AM

Timothy Lane, Managing Director, TIAA-CREF Richard Hiller, Vice President, TIAA-CREF

## How Can Collective Bargaining Foster Diversity in the Professoriate and in Union Leadership?

#### 1 hour 30 minutes 9:00 - 10:30 AM **Room 203**

Carol Wright, Research Associate, Project on CUNY and Race, Professional Staff Congress, City University of New York

Jennifer S. Rubain, Esq., University Dean, Recruitment and Diversity, Office of Human Resources Management, City University of New York

John Halcon, Secretary, California Faculty Association/AAUP/CTA/NEA/SEIU, California State University, San Marcos

Derryn Moten, Co-President, Faculty-Staff Alliance/AFT, Alabama State University

Moderator: Kimberly King, Delegate to the Council for Affirmative Action, California Faculty Association/AAUP/CTA/NEA/SEIU, California State University, Los Angeles

### **Workshop:** Communications On and Off the Table II

9:00 - 10:30 AM **Room 204**  1 hour 30 minutes

Ed Hartfield, Executive Director, National Center for Dispute Settlement

Ellen Schuler-Mauk, President, Suffolk County Community College Faculty Association/ NYSUT/AFT/NEA

#### Workshop: Arbitration 102: How Arbitrators Decide

9:00 - 10:30 AM **Room 205** 1 hour 30 minutes

Howard Parish, Arbitrator Mediator, New Jersey Public Employment Relations Commission Panel of Arbitrators, New Jersey State Board of Mediation, American Arbitration Association Panel of Arbitrators

#### **Break**

15 minutes 10:30 - 10:45 AM

**Concurrent Sessions** 

1 hour 30 minutes 10:45 AM - 12:15 PM

## **Future of Post-Doc Organizing**

1 hour 30 minutes 10:45 AM - 12:15 PM **Room 201** 

Susan Chinman, Director, Administrative Services, Graduate School, University of Massachusetts, Amherst

Richelle Fiore, National Representative, American Federation of Teachers

Kevin Finneran, Director, Committee on Science, Engineering, and Public Policy, Editor-in-chief, Issues in Science and Technology, The National Academies

Xiaoqing Cao, President, UAW Local 5810 Post-Docs, University of California

Moderator: Jeff Frumkin, Assistant Provost and Senior Director, Academic Human Resources, University of Michigan

## Legal Issues in Higher Education: Year Review of Decisions, Cases\* (Annual Panel)

#### 1 hour 30 minutes 10:45 AM - 12:15 PM **Proshansky Auditorium**

Nicholas DiGiovanni, Esq., Morgan, Brown & Joy

Rachel Levinson, Esq., Senior Counsel, American Association of University Professors

# **Community Colleges and the Crisis**

#### 1 hour 30 minutes 10:45 AM - 12:15 PM **Room 198**

Ron Norton Reel, President, California Community College Association, CTA/NEA

Lisa Ossian, Executive Board, Des Moines Area Community College Higher Education Association/ISEA/NEA, NEA Thought & Action Review Panel

Damon Davis, President, United Faculty of Florida-Broward College/FEA/AFT/NEA Jim Salt, President, Lane Community College Faculty Association, OEA/NEA

Moderator: James Rice, President, National Council for Higher Education/NEA

### What is the "Collective" in Collective Bargaining?

#### **Room 202** 10:45 AM - 12:15 PM

Susan Caulfield, Professor, Sociology, Director, Academic Collective Bargaining, Western Michigan University

Susannah Miller, Director, Human Resources, Florida State University Ed Mitchell, Executive Director, United Faculty of Florida/FEA/AFT/NEA

Paul Wilson, President, Western Michigan University/AAUP

#### **Coalition Building**

#### 10:45 AM - 12:15 PM **Room 203**

#### 1 hour 30 minutes

1 hour 30 minutes

Richard Nettell, UHPA Executive Committee, Chair, Legislative and Political Action Committee, UHPA/NEA, University of Hawaii, Manoa Ramón Castellblanch, Chapter President, California Faculty Association/AAUP/CTA/NEA/SEIU, San Francisco State University

Theresa Montaño, President, California Faculty Association chapter/AAUP/CTA/NEA/SEIU, California State University, Northridge

Joshua Pechtahlt, Vice President, United Teachers Los Angeles, President, UTLA/AFT Local 1021 Moderator: Phadra Williams Tuitt, Organizational Specialist, Office of Higher Education, NEA

M

arg

M

### **SEGAL/SIBSON** Panel: Succession Planning

10:45 AM - 12:15 PM Room 204

1 hour 30 minutes

1 hour 30 minutes

Kelly S. Jones, Senior Vice President, Higher Education Practice Leader, Sibson Consulting, a Division of the Segal Company Robert Conlon, Senior Vice President, Organization and Talent, Sibson Consulting

Peter Barnes, Vice President, Human Resources, Emory University

Workshop: Negotiations 102: Which Form Will Your Negotiations Take: Art, Drama, Combat, or Symphony? Why, When, and How to Exercise Each Option... and Sometimes More\*

10:45 AM - 12:15 PM Room 205

Robert Ufberg, Esq., Ufberg Sileo, LLP

**Luncheon and Luncheon Speech** 

12:15 - 1:30 PM 1 hour 15 minutes

**Food Service Begins** 

12:15 - 12:35 PM Concourse Lobby 20 minutes

**Update on Directory of Faculty Contracts and Bargaining Agents** 

12:35 - 12:45 PM Concourse Lobby 10 minutes

**Luncheon Conversation** 

12:45 - 1:30 PM Proshansky Auditorium 45 minutes

Jerry Posman, Vice President, Chief Operating Officer, York College, City University of New York

Tom Auxter, President, United Faculty of Florida/FEA/AFT/NEA

Susan Pearson, Associate Chancellor, University of Massachusetts, Amherst Moderator: Len Zinnanti, Chief Operating Officer, Hunter College, City University of New York

**Concurrent Sessions** 

1:30 - 3:00 PM 1 hour 30 minutes

Downsizing the Public Good? Budget Cuts, Diversity and Collective Bargaining in the California State University System

Steve Teixeira, Secretary, Academic Professionals of California

Teri Yamada, President, California Faculty Association/AAUP/CTA/NEA/SEIU, California State University, Long Beach

Kimberly King, Delegate to the Council for Affirmative Action, California Faculty Association/AAUP/CTA/NEA/SEIU,

California State University, Los Angeles
Phil Smith, President, United University Professions/NYSUT/AFT/NEA

Moderator: Cecil Canton, Chair, Council for Affirmative Action, California Faculty Association/AAUP/CTA/NEA/SEIU,

California State University, Sacramento

**Dual Labor System: Can Higher Education Endure with Such a System?** 

Mayra Besosa, Campus Lecturer Representative, Co-Chair, Committee on Contingency and the Profession, CFA/AAUP/CTA/NEA/SEIU,

California State University, San Marcos Barbara Bowen, President, Professional Staff Congress, City University of New York

Robert Samuels, President, University Council/AFT, University of California

Ron Norton Reel, President, Community College Association of California/CTA/NEA

Frank Brooks, Treasurer, Roosevelt Adjunct Faculty Organization/IEA/NEA Adrienne Eaton, President, Rutgers University, AAUP/AFT

Moderator: Larry Gold, Director, AFT Higher Education, American Federation of Teachers

**Employment: Tenure, Long-Term Contracts, Retirement** 

1:30 - 3:00 PM Room 198 1 hour 30 minutes
Naomi Schaefer Riley, former editor, Wall Street Journal, independent journalist and author

Gary Rhoades, General Secretary, American Association of University Professors

Moderator: Steve Hicks, President, APSCUF

L.M. Farrell, Université du Québec

**International Perspectives** 

David Wheeler, editor-at-large for International, The Chronicle of Higher Education

Andrew Ross, Professor, Social and Cultural Analysis, New York University

Helen Fairfoul, Universities and Colleges Employers Association, U.K.
Moderator: Valerie Wilk, Higher Education Organizer, Office of Higher Education, NEA

Workshop: Messaging/Communications: Implementing the Message

1:30 - 3:00 PM Room 204 1 hour 30 minutes

Peter Hogness, editor, The Clarion, Professional Staff Congress, CUNY

Norman Adler, Political consultant and principal, Bolton St. Johns (retired); former Political Director, District Council 37

Workshop: Negotiations 103: Collective Bargaining in the Brave New World: Exploring the Impact of Electronic Media on Negotiations, Protected Activity, and Privacy in the Modern Workplace\*

1:30 - 3:00 PM Room 205 1 hour 30 minutes

Nicholas Anastasopoulos, Esq., Mirick O'Connell LLP

Stuart W. Davidson, Esq., Willig, Williams & Davidson LLP

Michael Loconto, Esq., Associate Director, Labor & Employee Relations, Harvard University

Amy L. Rosenberger, Esq., Willig Williams & Davidson LLP

Moderator: Larry Hunt, Director of Human Resources, Smith College

\*CLE credit pending